pirmdiena, 2011. gada 17. oktobris

Dziesma par pēdējo rudens lapu, un siltas smaržas virtuvē/ Das Lied über das letzte Herbstblatt, und warme Düfte in der Küche

Filcētā piespraude "Rudens lapa" rudens noskaņās. Priecājos, ka oktobra beigās projekta rokdarbu nodarbībās būs profesionāle, un labprāt uzklausīšu kritiku par savu darbu.
Die gefilzte Brosche "Das Herbstblatt" in der Herbststimmung. Ich freue mich darauf, dass zum Handarbeitstreffen am Oktoberende die Fachfrau kommt, und ich höre aufmerksam die Kritik zu meiner Arbeit an.
***

Ķirbju kūka ar valriekstiem smaržoja mūsu virtuvē sestdienas vakarā un svētdien garšoja arī lieliski. Jaunā cepeškrāsns(malkas plītī) savu pirmo pārbaudi izturēja godam. Bet recepte nāk no Grünschnabel 4/2011 3.lpp., ko ieteica Raphaela. Tiem/tām, kas vācu valodu tikai apgūst vai apgūs nākotnē, lūdzu, tulkojums:
Ķirbju kūka ar valriekstiem
600 g ķirbja, 3 olas, 400 g cukura, 1 pac.vaniļass cukura, 1/2 tējk.sāls, 2 nostrīķētas tējk.kanēļa, 200 ml saulespuķu eļļas, 150 g valriekstu, 500 g miltu, 1 pac.cepamā pulvera, pūdercukurs.
Olas dzeltenumu, cukuru, vaniļas cukuru, sāli, kanēli un eļļu puto ar mikseri.
Pievieno rupji rīvētu ķirbi, samaisa. Ļauj masai 5 minūtes atpūsties, lai ķirbis var ievikties. pa šo laiku smalki samaļ valriekstus. Iemaisa tos un cepampulveri miltos. Visu iemaisi ķirbju - olu dzeltenumu masā, vienmērīgi samaisi.
Saputo olu baltumus, iecilā mīklā. Mīklu lej keksa apaļajā formā. Cep 170 grādos C stundu 10 min., ļauj formā atdzist. pirms servēšanas pārkaisa ar pūdercukuru.
Nezinu, cik grādu ir manas plīts cepeškrāsnī un cik ilgi cepās, pārbaudīju gatavību ar kociņu. Izdevās tiešām labi, valriekstu garša ir pēdējā nots kūkas ēšanas dziesmā(ak, kāds salīdzinājums, bet, kā lai labāk pasaka?!).
Tām, kas vēlas ko vienkāršāku ar ķirbi, lūdzu:
vienkārši ķirbju kūka
1 gl. kefīra vai rūgušpiena, 1 gl. cukura(es beru mazāk), 1 gl.rupji rīvēta ķirbja, 1 tējk.sodas(vai cepamā pulvera?!), 2-3 gl. miltu, vaniļas cukurs, sarīvēta citrona miziņa.
Visa sastāvdaļas samaisa bieza krējuma konsistencē un cep cepeškrāsnī.
Tām, kas vēlas kādus salātiņus ar ķirbi:
(diemžēl bez noteiktiem sastāvdaļu daudzumiem)
Rupji rīvēts svaigi ēdamais ķirbis(miziņa tam ir zaļi pelāka, vai nedaudz dzeltenīgi orandži, diemžēl nezinu nosaukumu, mīkstums ir zaļgans vai bāli dzeltens), vārītas olas, tomāti un nedaudz smalki sagriezta sīpola vai krabju nūjiņas, majonēze.
Labu apetīti!
Der Kürbiskuchen mit Walnüssen. Das Rezept auf deutsch findet ihr im Grünschnabel Heft 4/2011, das Raphaela empfohlen hat. Der Geschmack von Walnüssen ist die letzte Note in Geschmackkomposition.
Noch ein ganz einfaches Kürbiskuchen:
250 ml Kefir oder Sauermilch, 250 gr Zucker(ich nehme weniger), 250 gr grob geriebenen Kürbis, 1 Päckchen Backpulver, 500-600 gr Mehl, Vanillezucker, geriebene Zitronenschale. Der Teig soll die Konsistenz des dicken Sauerrahmes haben.
Möchte jemand den Salat mit Kürbis vorbereiten?
Grob geriebener Kürbis(Die Sorte, die von außen graugrün ist, Fruchtfleisch grünlich, leicht orange, die frisch nicht so stark nach dem Kürbis schmeckt), gekochte Eier, Tomate, und etwas fein geschnittene Zwiebel oder Krabbstäbchen(Surimi), Majonäse.
Guten Appetit!

1 komentārs:

Queen Of The Armchair aka Dzintra Stitcheries teica...

Mes tagad gaidu vasaru Rita...jauks kar rokdarbu ir beigas...tagad paskaties recept...Paldies, Dzintra